Japansk hjernebetændelse

Revideret: 31.01.2017

Japansk encephalitis (JE) skyldes infektion med Japansk Encephalitis Virus (JEV), som er et flavivirus i familie med gul febervirus. Sygdommen er udbredt i Sydøstasien

 

JEV findes primært hos grise og vandfugle, men kan overføres til mennesker af myg. JE er en yderst alvorlig sygdom med en dødelighed på 30 % og af de, der overlever, har halvdelen neurologiske sekvelae. Risikoen hos svenske rejsende for at få JE er estimeret til 1:400.000. Der er siden 1995 kun dokumenteret to tilfælde af japansk hjernebetændelse hos danske rejsende, selvom der er mere end 150.000 danske rejsende til områder med JE hvert år. 

Vaccination mod JE anbefales ved mere end fire ugers ophold i områder med transmission af JE. Der er størst risiko ved ophold i fugtige landområder med grisehold og vadefugle. Denne anbefaling er vejledende. 

 

Vaccinen indeholder inaktiveret JEV dyrket på veroceller. Til børn > 3 år og voksne omfatter primærvaccination to doser (0,5 ml) givet i.m. med 28 dages interval. Børn 1-3 år kan vaccineres med halv dosis (0,25 ml). Vaccinen er for personer i alderen 18-65 år godkendt til et fremskyndet regime, hvor der gives to doser dag 0 og 7. Dette regime anbefales kun til personer, der skal rejse mindre end 28 dage efter 1. dosis. Ved forsat risiko for JE anbefales en booster-dosis efter 1 år. Beskyttelsen efter en booster-dosis givet 12-24 måneder efter primær immunisering er 10 år.  

Det er vist, at personer, der er primærvaccineret med den tidligere anvendte japansk encephalitis-vaccine (JE-VAX), kan boostes med en enkelt dosis af den nuværende encephalitis-vaccine (Ixiaro®), helt op til 20 år efter primær vaccination. Fraset allergi over for indholdsstoffer er der ingen kontraindikationer mod vaccination. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris DDD
Inaktiveret japansk encephalitisvirus Ixiaro
Valneva
injektionsvæske, susp.  6 antigen enheder 0,5 ml  
Inaktiveret japansk encephalitisvirus Ixiaro
Valneva
injektionsvæske, susp.  6 antigen enheder 0,5 ml (Orifarm)  
Inaktiveret japansk encephalitisvirus Ixiaro
Valneva
injektionsvæske, susp.  6 antigen enheder 0,5 ml (Paranova)  

Referencer

2641. Buhl MR, Lindquist L. Japanese encephalitis in travelers: review of cases and seasonal risk. J Travel Med. 2009; 16(3):217-9, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19538584 (Lokaliseret 20. maj 2016)