Cayennepeber

Revideret: 07.04.2016

Indledning 

Består af tørrede frugter af chili-planten Capsicum frutescens, som indeholder stærkt smagende capsaicinoider, hovedsageligt capsaicin, der angives at være hovedansvarlig for den smertelindrende effekt. Appliceret på huden kan capsaicin virke smertelindrende ved visse neuropatiske smertetilstande som følge af desensibilisering af sensoriske neuroner via selektiv TRPV1-receptorantagonisme. 

 

Anvendelse 

Til udvortes lindring af muskelsmerter, fx smerter i den nederste del af ryggen. 

 

Evidens for virkning 

Der er utilstrækkelig evidens for effekt. 

En systematisk gennemgang fandt 3 placebo-kontrollerede undersøgelser, hvor plaster med ekstrakt af Capsicum frutescens var mere smertelindrende end placeboplaster hos patienter med kroniske lændesmerter (2093), men undersøgelserne var dog af lav videnskabelig kvalitet, og det er ikke muligt på baggrund heraf at vurdere number needed to treat. 

 

Bivirkninger 

Varmefornemmelse på huden er almindelig. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han/hun tager cayennepeber i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

Referencer

2093. Gagnier JJ, Oltean H, van Tulder MW et al. Herbal medicine for low back pain: A Cochrane Review. Spine. 2016; 41:116-33, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26630428 (Lokaliseret 2016)

 
Gå til toppen af siden...