Ovulationsstimulerende syntetiske midler

G03GB, N04BC

Revideret: 11.01.2017

Hypofysen kan stimuleres til at øge sekretionen af gonadotropiner ved påvirkning af feedback-mekanismerne i hypothalamus-hypofyse-ovariesystemet.
Clomifen, som er et syntetisk non-steroid med svag østrogenvirkning, virker formentlig på østrogenreceptorerne i hypofyse og hypothalamus og bevirker derved frigørelse af gonadotropinerne, specielt follikelstimulerende hormon (FSH).
Bromocriptin er en dopamin-receptoragonist, der nedsætter et forhøjet serumprolaktinniveau, som hæmmer gonadotropinsekretionen. Derved kan sekretionen af såvel follikelstimulerende hormon (FSH) som luteiniserende hormon (LH) stimuleres. 

  

Se i øvrigt også gonadotropiner og andre ovulationsstimulerende midler

Anvendelsesområder

  • Clomifen anvendes til behandling af infertilitet på grund af anovulation samt til ovariestimulation som led i behandling med intrauterin insemination.
  • Bromocriptin anvendes på indikationen anovulation, hvis der findes forhøjet serumprolaktinniveau. For at få effekt af disse stoffer, må hypofysefunktionen være intakt, da mekanismen består i at stimulere denne.

Behandlingsvejledning

Ved behandling af anovulation og som led i behandling med intrauterin insemination gives clomifenbehandling 100 mg dgl. i 5 dage. Behandlingen kan påbegyndes 2.-5. cyklusdag efter menstruationsblødningens begyndelse. Ved anovulation og oligomenoré påbegyndes behandlingen efter en gestageninduceret blødning. Den efterfølgende follikelvækst bør monitoreres ved hjælp af transvaginal ultralydscanning.
Bromocriptinbehandling startes med lav dosis fx 1,25 mg to gange dagligt. Den efterfølgende dosis bestemmes på basis af serum-prolaktinbestemmelse.

Nedsat lever- og/eller nyrefunktion

Clomifen er kontraindiceret ved leverfunktionsnedsættelse. 

For yderligere information om kontraindikationer henvises til præparatbeskrivelserne. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris DDD
Bromocriptin Parlodel®
Parallelimport
tabletter  2,5 mg 100 stk.   84,42
Clomifen Pergotime®
Parallelimport
Udgået 11.09.2017
tabletter  50 mg 5 stk. (blister)  
 
 
Gå til toppen af siden...